• Novinky

          • Sekretariát počas prázdnin
            • Sekretariát počas prázdnin

            •  

              Milí rodičia a žiaci školy,

               

              počas školských prázdnin bude sekretariát na škole z dôvodu čerpania dovolenky ZATVORENÝ  

              od 3.7.2024 do 26.8.2024.

               

               

              Pekné prázdniny 😊

               

          • Piataci na Devíne
            • Piataci na Devíne

            • S piatakmi sme navštívili jeden z najdôležitejších hradov z našej histórie - Hrad Devín. Strategickú úlohu zohral aj vďaka svojej polohe - sútoku riek Dunaj a Morava, vďaka čomu bol ideálny pre obchod aj obranu. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza už z roku 864. Nachádzajú sa tu pozostatky osídlení z obdobia keltskej aj rímskej ríše. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru slovanských predkov na Slovensku, a bol aj dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva. V 19. storočí sa hrad stal miestom stretávania slovenských národovcov, vrátane Ľudovíta Štúra, ktorý naň usporadúval národné púte. 

              Výlet sme zakončili plavbou loďou z Devína do Bratislavského prístavu Propeller.

          • Školský výlet - Podunajské Biskupice
            • Školský výlet - Podunajské Biskupice

            • Naša V.B trieda sa zúčastnila školského výletu v Podunajských Biskupiciach. Navštívili sme kostol Povýšenia Sv. kríža, ktorý patrí Milosrdným sestrám Svätého kríža. V kostole je uložený relikviár s telesnými pozostatkami blahoslavenej sr. Zdenky Schelingovej. Sestričky nám prostredníctvom prezentácií prerozprávali jej životný príbeh. Sestra Zdenka sa odhodlala k odvážnym skutkom a tak podľa svojho poznania, síl a možností vyjadrila svoj odpor voči nespravodlivému násiliu, ktoré začala Komunistická strana po politickej zmene v roku 1948 v bývalom Československu, keď začala otvorené prenasledovanie cirkvi. Mnohí veriaci boli diskriminovaní pre svoju vieru, biskupi a kňazi prenasledovaní a väznení, rehoľné kongregácie zlikvidované a ich členovia poslaní na nútené práce. Sestra Zdenka žiarila ako vzor vernosti a odpustenia aj napriek nespravodlivosti a trápeniu, ktoré zažívala. Sestra Zdenka je prvou blahoslavenou Slovenkou. Odkazom pre nás je jej citát: „Odpustenie je najväčšia vec v živote“.

              Naše piatačky sestričkám zahrali na flaute, zarecitovali a navzájom sme sa tešili v príjemnej atmosfére.

          • 2.A na výlete do Marianky
            • 2.A na výlete do Marianky

            • Predposledný deň v školskom roku sme sa vybrali pešo do Marianky. Na Malom Slavíne sme si trochu oddýchli a niektorí si zahrali futbal na ihrisku. V cieli sme pozdravili našu nebeskú Mamu, občerstvili sa vodou zo zázračného prameňa, vychutnali si pizzu a navštívili sme tiež rodičovský dom p.učiteľky Ivetky.

              Niektorí sa aj okúpali či zaskákali si na trampolíne. Všetkým sa veľmi páčilo.

          • Školský výlet VI.A a VII.A
            • Školský výlet VI.A a VII.A

            • (Ne)ožiarení

              V pondelok sme sa vybrali do atómovej elektrárne (do Energolandu) v Mochovciach a dúfali sme, že po takomto výlete z nás budú osvietení vedátori. Divy sa ale nekonali. Neožiarilo nás. Nestali sa z nás rádioaktívni žiaci, len hyperaktívni.

              Potom sme putovali na Kalváriu v Nitre, čo sa nám zdalo, akoby sme vystupovali na Gerlach. Vyprchala z nás všetka energia. Zažili sme svoj black-out, ktorý by nezachránilo ani spustenie nového bloku jadrovej elektrárne. Vliekli sme sa ako bez života aj povedľa domu, kde pôsobil Janko Havlík, náš nový blahoslavený. Sústredení na svoje utrpenie a ponorení do frflania sme prišli až k Misijnému múzeu. Tí z nás, čo milujú geografiu a biológiu, sa mohli pokochať v rozmanitých exponátoch z rôznych kútov sveta. Videli sme leva, polárneho medveďa i anakondu zblízka. Nezožrali nás (na veľké šťastie rodičov a učiteľov) a ani my ich. Niektorí členovia výpravy nevenovali pestrej faune ani štipku pozornosti. Možno sa báli krokodílov, ktoré na nás cerili zubiská, alebo sa rozhodli pre dobrodružný rozmer misií – preleteli výstavou ako tryskáče, pristáli vonku pod košatým stromom a vytiahli vodné pištole, aby sa vzájomne osviežili.

              Príjemnú zábavu nám (opäť) pokazili pani učiteľky, a tak sa naša karavána pohla ďalej. Pražilo na nás slnko a my sme zúfalo hľadeli na vzdialený cieľ našej cesty – Nitriansky hrad. Poslednou zastávkou cesty mala byť katedrála. Vypínala sa na obrovskom brale a my sme si nevedeli predstaviť, ako sa tam pešo dostaneme. Od tepla sme začali mať fatamorgány. Zdalo sa nám, že sa hrad vzďaľuje. A vtom nastal prekvapivý zvrat! Naša navigácia začala „rekalkulovať“ cieľ našej trasy: namiesto histórie nám ponúkla vodnú zábavu v parku Sihoť. Atrakcie striekajúce vodu zázračne oživili všetkých zničených bratislavských cestovateľov. Boli sme zachránení a do nitky mokrí. Nespútaná divokosť trošku vyplašila náš pedagogický dozor, a tak sme dostali stopku. Nevadí! Užívali sme si krásu parku v tieni stromov so zmrzlinou v ruke a snívali sme, aký by bol svet bez dospeláckeho dozoru...

              Možno z nás raz budú (hyper)aktívni vedci alebo obetaví misionári, no našou najbližšou métou je stať sa hrdými absolventmi tejto školy. Nech nám (a učiteľom) v tom Pán Boh pomáha!

              Účastník výletu 6.A + 7.A

          • Príma - školský výlet
            • Príma - školský výlet

            • V dňoch 23.-25.6. sme boli ako trieda Príma na výlete v Terchovej. Po príchode nás domáci veľmi milo prijali. Do večera sme potom hrali futbal, volejbal a frisbee. Nasledujúci deň sme išli preskúmať Jánošíkove diery. Zdatnejším z nás sa dokonca podarilo vyšľapať až na Malý Rozsutec. Namáhavý deň sme zakončili spoločnou večernou opekačkou. Na ceste domov sme sa ešte zastavili v Žiline, kde sme mali rozchod v centre mesta. Nakoniec sme nastúpili do vlaku a úspešne sa vrátili späť do Bratislavy.

              Daniel Holúbek, Samuel Lörinc, Tomáš Ziman

          • Majster Slovenskej republiky zo septimy
            • Majster Slovenskej republiky zo septimy

            • Študent septimy, Peter Blaškovič je členom Klubu športových potápačov Neptún Bratislava a je zaradený do Centra talentovanej mládeže Zväzu potápačov Slovenska a seniorskej reprezentácie Slovenskej republiky. Národný športový zväz – Zväz potápačov Slovenska usporiadal Majstrovstvá Slovenskej republiky v plávaní s plutvami a v rýchlostnom potápaní, ktoré sa konali v dňoch 18. a 19. mája 2024 v mestskej krytej plavárni v Žiline na 50 m bazéne. Na tomto celoslovenskom podujatí získal žiak nasledovné tituly:

              • v disciplíne 50 m BF muži (Bifins) získal titul Majster Slovenskej republiky

              • v disciplíne 50 m RP muži (rýchlostné nádychové potápanie) získal titul Prvý vicemajster Slovenskej republiky

              • v disciplíne 100 m RP muži (rýchlostné potápanie s prístrojom) získal titul Druhý vicemajster Slovenskej republiky

              Okrem toho minulý rok Peter skončil v Egypte 7. na Majstrovstvách sveta juniorov (B skupina) v plutvovom plávaní. Tento rok už pláva A skupinu - muži. Splnil limity a na Majstrovstvá sveta sa kvalifikoval.

              Blahoželáme!

          • Lasalliánsky fest 2024
            • Lasalliánsky fest 2024

            • Krásna ľudová múdrosť hovorí: „More nevypiješ, hviezdy nespočítaš!“

              A tak tomu bolo aj v jeden slnečný júnový deň, keď sa uskutočnil náš Lasalliánsky fest.

              Aj keby sme chceli, tak nespočítame naše talentované lasalliánske hviezdičky. Boli sme veľmi hrdí na všetky deti z prvého stupňa vystupujúce v kultúrnom programe. Úžasní boli však aj žiaci gymnázia a druhého stupňa angažovaní na podujatí.

              Ďakujeme všetkým učiteľkám, vychovávateľkám a lektorom, ktorí sa podieľali na kultúrnom programe, moderátorom i zvukárom. Zlatou čerešničkou na torte bolo vystúpenie našej bývalej pani učiteľky Veroniky Strelkovej, ktorá neprišla sama, ale aj s ovečkou GU100m z obľúbenej kresťanskej TV LUX.

              Kultúrny program však bol iba jednou dôležitou časťou výnimočnej udalosti.

              Krásnou myšlienkou bolo uskutočnenie zbierky Lasalliánskeho štedrého koláča. Naši milí rodičia napiekli koláče, ktoré sa počas Festu predávali. Koláčiky boli štedré chuťou ale aj svojou myšlienkou. Výťažok celej zbierky je určený pre potreby školy.

              V celom areáli boli rôzne atrakcie, maľovanie na tvár a predával sa aj školský časopis. Akciu spríjemňoval a osviežoval bufet.

              Cítili sme sa ako veľká rodina, ktorá sa teší z toho, čo jej Pán Boh nadelil - teplé lúče slnka, čisté nebo nad hlavou s obrovskou kopou malých aj veľkých lasalliánskych hviezdičiek pobehujúcich so šťastným zvonivým smiechom.

              Nech žije Ježiš v našich srdciach! Naveky!

          • Palacinkový deň
            • Palacinkový deň

            • V utorok 18. 6. 2024 sa v budove druhého stupňa Spojenej školy de La Salle konal palacinkový deň, kde sme mali možnosť predávať a ochutnávať palacinky rôznych druhov. V škole boli celkovo 4 stánky s palacinkami, ktoré pripravili žiaci v spolupráci so svojimi rodičmi. Predajom palaciniek sa podarilo vyzbierať sumu 62,50 €, z ktorej bude Školský parlament financovať svoje budúce aktivity.V rovnaký deň sa konala aj súťaž o najlepšiu palacinku, ktorú vyhrala trieda 5.B. Všetkým zúčastneným triedam a žiakom ďakujeme.

              Andrej Mathia, Prima

          • Splav
            • Splav

            • Žiaci, ktorí nás úspešne reprezentovalli na rôznych súťažiach dostali zážitkovú motivačnú odmenu - splav. Sme hrdí na mnohých žiakov a nie všetkých sme mohli takto odmeniť. Vážime si každú snahu a šikovnosť. Ďakujeme!

          • Výroba 3D modelov - BIO
            • Výroba 3D modelov - BIO

            • V druhom polroku mali žiaci za úlohu vytvoriť 3D výukové modely organizmov- napr. buniek, rastlín a živočíchov. Pri ich vyrábaní prejavili veľkú dávku kreativity a vynaliezavosti. Krásne modely nám zdobia laboratórium a budú slúžiť pri vyučovaní biológie.

              Autori projektov: Anna Hradská, Marek Orbán, Karolína Hincová, Hanka Rosenbergová, Kristián Rojík, Viktória Leginská, Kristián Gyurász, Samuel Lörinc a mnohí iní (trieda príma).

          • Kľúč od pevnosti Stará Ľubovňa - 1. miesto
            • Kľúč od pevnosti Stará Ľubovňa - 1. miesto

            • Po mnohých rokoch účasti v súťaži Kľúč od pevnosti, ktorej XXX. ročník sa konal 14.06. - 16.06.2024 na hrade a v meste Stará Ľubovňa, sa tímu študentov z našej školy podarilo vybojovať prvé miesto! Nadviazali tak na svoj strieborný úspech z minulého roka.

              Súťaže s medzinárodnou účasťou sa zúčastnilo celkovo 13 družstiev a medzi nimi aj naše družstvo v zložení Hanka Mrázová, Anastázia Belayová, Juraj Čechvala a Marek Sýkora. V piatok otestovala ich tímového ducha prvá disciplína, v ktorej museli so zaviazanými očami podľa pokynov navigátora oboplávať bójku v rieke Poprad. Na druhý deň ich na hrade čakali ďalšie disciplíny ako napríklad "Pavučina", "Omar a Fatima" či "Historický trojboj", ktoré preverili ich rýchlosť, silu, vytrvalosť aj koncentráciu.

              Naši študenti všetkým ukázali svoju odhodlanosť, keď sa im podarilo súťaž ukončiť najrýchlejšie zo všetkých a s najvyšším počtom kľúčov (12+1), vďaka čomu obsadili 1. miesto. Z úspechu sa veľmi tešili a spolu s ďalšími cenami si odniesli putovný pohár a aj symbolický kľúč od pevnosti.

              Všetci si súťaž veľmi užili a my sa tešíme na ich ďalšie úspechy, keď zabojujú opäť o rok!

          • Sekunda a tercia na exkurzii v Skalici
            • Sekunda a tercia na exkurzii v Skalici

            • Dňa 17.6. sme sa zúčastnili exkurzie v Skalici a jej okolí. Počas celého dňa sme mali nabitý program. Prvá časť programu bola plavba po Baťovom kanáli, pri ktorej sme mali prednášku o jeho histórii. Po plavbe sme sa premiestnili do centra Skalice, kde nás čakal pán sprievodca, ktorý nám ukázal zákutia Skalice. Za tento nezabudnuteľný zážitok vďačíme učiteľom: p. uč. Joštovej, p. uč. Malíkovej a p. uč. Gerovi.

              P.S. Domov sme si odniesli pravé skalické trdelníky :)

              Linda, Veronika, Nellka, Alžbetka a Sofi -sekunda

          • Deň radosti
            • Deň radosti

            • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa na 1. stupni každoročne koná Deň radosti

          • Račiansky jahodový kvet
            • Račiansky jahodový kvet

            • „Tri veci nám ostali z raja: hviezdy, kvety a oči dieťaťa.“

              A práve očami dieťaťa mali byť uchopené naliehavé spoločenské i osobné témy aj tohtoročného Račianskeho jahodového kvetu, výtvarnej i literárnej súťaže, do ktorej sa už tradične zapojila aj naša lasalliánska škola.

              Dňa 11.6. sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien v sále Nemeckého kultúrneho domu. Zišli sa všetci ocenení, pedagógovia, rodičia, odborná porota i organizátori. Súťaž sa uskutočnila pod záštitou Miestneho odboru Matice slovenskej v Bratislave - Rači.

              Pestrý kultúrny program pripravila ZUŠ Vrbenského, obohatila tým celý slávnostný deň o neobyčajný umelecký zážitok. Zazneli i krásne slová od pána starostu Mgr. Michala Drotována a generálneho riaditeľa NIVAM PaedDr. Martina Bodisa.

              Veľká vďaka patrí hlavnej organizátorke pani Ing. Márii Voznickej za jej úžasnú organizáciu celej súťaže, odbornej porote za fundované posúdenie umiestnených a v neposlednom rade i pedagógom aj rodičom, ktorí žiakov pripravovali a poslali do súťaže ich práce.

              S radosťou v srdci Vám oznamujeme mená našich študentov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu!

              Sme veľmi hrdí, že sa v literárnej a výtvarnej súťaži Račiansky jahodový kvet umiestnili v rôznych kategóriách títo nadaní žiaci:

              Sarah Pundir 1.miesto,

              Teresa Pundir 2.miesto a pochvalné uznanie,

              Zuzana Bubnášová 2.miesto,

              Daniela Bubnášová 2.miesto,

              Kristína Torkošová 2.miesto a 3.miesto,

              Samko Leginský 3.miesto,

              Viktória Leginská 3.miesto,

              Kristián Gyurász pochvalné uznanie,

              Kristína Bujňáková 3.miesto,

              Sarah Uríčová 3.miesto.

               

              Gratulujeme!

          • Snehulienka - žiacke divadlo
            • Snehulienka - žiacke divadlo

            • Žiaci 2.B odohrali anglické divadielko: "Snowwhite and the seven dwarfs" (Snehulienka a sedem trpaslíkov) pre svojich spolužiakov a rodičov, pod vedením lektora Josepha Arciagu a vedúcej CLIL vzdelávania p. uč. Anny Lendackej. Divadielko malo veľký úspech.

          • Exkurzia triedy príma
            • Exkurzia triedy príma

            • Dňa 10.05.2024 sme sa počas hodiny občianskej náuky zúčastnili exkurzie na Miestnom úrade Rača. Dozvedeli sme sa veľa nových vecí o ktorých sme nemali ani tušenia, že sa musia riešiť na úrade. Vedeli ste o tom, že za psa sa musia platiť dane ale za mačku a ostatné domáce zvieratá nie? Je to preto, lebo psov bolo v dobe schválenia zákona najviac ako domácich zvierat. Porozprávali nám aj o programe, v ktorom sa zameriavajú na pomoc osamelým a starým aj rodinám v núdzi, o fungovaní matriky a iných zaujímavostiach.

              Samuel Lörincštudent triedy Príma